Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar pávagalamb

                                                                                                 fajtaleírás

                                                     

Kitenyésztési helye: Magyarország. Az 1890-as években angol, skót és indiai pávagalambok keresztezésével Parthay Géza(1861-1914) tenyésztette ki.

Fej: Kicsi, finom, kissé nyújtott, minden irányban legömbölyített. A csőr és a homlok vonala közt minél kisebb törés legyen.

Csőr: Finom alkatú, felső kávája a hegyénél könnyedén hajlott, színe a tollazat színéhez igazodik. Az orrdudorok kicsinyek és simák.

Szem, szemgyűrűk: A fehérek szeme sötét (bükköny), a színeseké narancs színű. A szemgyűrű keskeny, a fehéreké hússzínű, a színeseké szürke.

Nyak: Karcsú, finom, könnyen és kecsesen ívelő, hossza megfelel a hát hosszának, úgy hogy parádé állásban a fej lazán érinti a farokpárnát, de a

faroktollakat nem töri át.

Mell: Széles és telt, amennyire csak lehet, magasan hordott, úgy hogy parádézáskor a fejtető legmagasabb pontja azonos magasságban van a mell legmagasabb pontjával.

Hát: A nyak hátsó részétől a farokpárnáig 3-4 cm hosszú.

Test: Közepes nagyságú, kissé nyújtott, tojásdad.

Farok: A faroktollazat tányérszerűen kerek, enyhén tölcséres formájú, két oldalt a földet érinti, közel függőleges tartású. A faroktollak hosszúak és

szélesek, rendezett sorban fedik egymást. Hézag vagy elcsavarodott toll nem zavarhatja a farok ívelését. A tollak hegye enyhén (1-2 cm hosszan) bodrozott lehet. A farokfedő és a faroktámasztó tollak tömören és szorosan zárják a faroktollakat. Nem a faroktollak száma, hanem azok szélessége, hosszúsága és tartása

dönti el a farok értékét.

Láb: Mérsékelten rövid, a karmokig sűrűn, apró tollal borított, úgy hogy a szomszédos lábujjak tollazata egymást fedi és a külső ujjak tollazata kb. 1 cm hosszan fekszik a talajra.

Tollazat: Kemény és sűrűn zárt.

Elfogadott színváltozatok: Fehér, kék, kék kovácsolt, szalagos kék, fekete, vörös, vörös kovácsolt, sárga, bronz, ezüst, szalag nélküli ezüst, fehér fekete farokkal, fehér kék farokkal, fehér szegett farokkal, fekete fehér farokkal, bronz szegett farokkal, kék pajzsos, fekete babos, kékbabos, feketetarka, vöröstarka, sárgatarka, kéktarka, háromszínű.

 

Enyhe hibák: Szögletes fejforma, rövid nyak, hosszú nyak, túl hosszú hát, túl rövid hát, hosszú láb, hiányos lábtollazat, faroktányér túlzott bodrozottsága.

Súlyos hibák: Alacsony melltartás, durva fej, -nyak,- és testalkat, legalább háromnegyed kört nem alkotó, kis átmérőjű vagy hézagos faroktányér, a nem függélyes, alacsony tartású tölcsérszerűen hátrahajló vagy esernyőszerűen a fejre boruló farok, ferde faroktartás, laza tollazat.

 

Lábgyűrű mérete: 10 mm