Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar Díszposta

 

Fajtaleírás

 

 

Kitenyésztés Helye:

Dél-kelet Magyarország- Gyula, Orosháza városok és környező települések. A XX. Század 30-as éveitől utazó postagalambok küllemre történő tudatos szelekciója folytán jutott a kitenyésztettség jelenlegi állapotába.

Testfelépítése, Testtartása:

Impozáns, jól izmot, testfelépítésű. Emelt mellű, lábtollas utazó posta jellegű, de annál lényegesen nagyobb testű és hosszabb galamb. Magassága 27-30 cm, hossza 37-40 cm

Fej:

A szemek között széles, az egyik szemgyűrűjétől a másikig enyhén ívelt, a csőr irányában ékszerűen elkeskenyedő. A fejtető lapos ívben csatlakozik a lekerekített tarkóba.

Szem:

Narancsszínű. A szemboltok párhuzamosak.

Szembőr:

Enyhén durvaszövetű, két soros, pergamenszínű.

Csőr:

Középhosszú egyenesen, a felsőkáva hegye kissé lehajló. A sötét színváltozatok, csőrszaruja fekete. A világos alapszínűeké viasz színű.

Nyak:

Függőleges tartású egyenes vonalú. Széles alappal indul a vállak közül, arányosan hosszú és a fej irányába elvékonyodó. A toroktáj nagy ívben kikerekített.

Mell:

Szembetűnően emelt tartású telt, széles és jól lekerekített.

Hát:

A vállak között széles, a farok irányába ékszerűen elkeskenyedő, erőteljes lejtésű, takart.

Szárnyak:

Testhez simuló, erőteljes pajzsúak, az evezők a kormánytollak szélein nyugszanak. Nem keresztezik egymást, a kormánytollak végeinél kb. 3 cm-rel rövidebbek. A szárnybúbok szabadon állóak.

Farok:

Erősen zárt. Maximum 2 toll szélességű. A hát lejtését törés nélkül követi, a talajt csaknem érinti. Kormánytollak száma 12. Zsírmirigy kifejlett.

Lábak:

A közepes hosszúságú lábak combján jól fejlett sarkantyútollak, a csödükön és az ujjakon erős 3-5 cm hosszú tollakból álló, jól rendezett talptollazat foglal helyet, amelyben az előre irányuló tollak nem kívánatosak. A karmok színe a csőr színével megegyező.

Állás:

Meredek állású. A galamb talpon áll.

Tollazat:

Dús, és a testet feszesen takarja.

Szín, fény, lakk:

A színek teltek, élénkek. A tollazat egészségesen fénylő, lakkos csillogású. Legfőképpen a nyakon található fémes csillogás. Tollpúdere erőteljes.

Színváltozatok:

Elfogadott minden postagalamb színben.

Enyhe hibák:

Kívánatosnál keskenyebb fej, a homlok és a csőr találkozásánál lévő enyhe horpadás, vékony nyak, a párhuzamostól kicsit eltérő lábak.

Súlyos hibák:

Lábtoll hiány, rövid szárny és farok, vízszintes állás, rövid nyak, aránytalanul kicsi fej, vékony, gerle csőr, keskeny horpadt mell, laza tollazat.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje:

Testfelépítés, alak, állás, fej, szem, szemgyűrű, tollszerkezet, csőr, csőrdudor, szín, fény.

Gyűrűnagyság:

12 mm